Η σκέψη είναι φτιαγμένη να δημιουργεί για την εξέλιξή του ανθρώπου και γι’ αυτό πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε μια σπειροειδή κίνηση. Δηλαδή να λαμβάνει, να μεταφέρει, να ξαναλαμβάνει και να ξαναμεταφέρει. Ο άνθρωπος όμως, ως φορέας της λογικής, παρουσιάζει εντροπία στον μηχανισμό σκέψης του, στο Σύστημα της Νόησης. Χρησιμοποιεί τη σκέψη του για να επεξεργάζεται και να αποθηκεύει. Επέτρεψε στις σκέψεις του να πολλαπλασιάζονται άτακτα ή να κάνουν κύκλους γύρω από ένα θέμα που έχει βαφτίσει πρόβλημα, σχηματίζοντας μια άμορφη μάζα αποβλήτων στο κεφάλι του. Έναν “πνευματικό όγκο”. Δημιούργησε την επαναλαμβανόμενη σκέψη, την εμμονή, η οποία κάνει κύκλους και τον καθηλώνει σε στασιμότητα, τον κάνει δύσκαμπτο, τον αχρηστεύει και αδρανοποιεί το σώμα του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάθε φορά που ο άνθρωπος, έχοντας καλύψει τις βιοποριστικές του ανάγκες, σταματούσε να ξεκουραστεί, η σκέψη του, μαθημένη να δουλεύει διαρκώς, έκανε την εμφάνισή της και συνέχιζε να «γεννάει»,. Από τη δημιουργική της πλευρά, η σκέψη πέρασε σταδιακά στην εμμονή. Και όλα αυτά πηγάζουν από τη σκέψη• όχι όπως τη βιώνει υποκειμενικά ο κάθε άνθρωπος, αλλά όπως τη χρησιμοποιεί αντικειμενικά ο κάθε ανθρώπινος τύπος. Ο κάθε τύπος έχει μια διαφορετική κρυψώνα, τη διαφορετική διαχείριση της σκέψης και όποιος τη βρει, ανακαλύπτει μια νέα κοσμοαντίληψη, που τον βοηθάει να ξαναβγεί στο φως.

Πρέπει λοιπόν τώρα να σπάσουμε τον κύκλο. 

 Μόνο η γνώση της τυπολογίας μπορεί να λύσει το Γόρδιο Δεσμό, που είναι τυλιγμένος στο λαιμό του σύγχρονου ανθρώπου.
 Ο Μέγας Αλέξανδρος και η λύση που έδωσε στην περίπτωση του Γόρδιου Δεσμού,
είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα δράσης και πρέπει να αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση όλων των άλυτων προβλημάτων.
Οι Γόρδιοι Δεσμοί, που γεννά η κυκλική σκέψη, πρέπει να κόβονται και όχι να μετατρέπονται σε γρίφους που βασανίζουν την ψυχή και τον άνθρωπο. 
Πηγή: “Ανάλυση χαρακτήρων” εκδ. Media vista
Share This