Ο κάθε Τύπος Πασχαλίδη βιώνει και ερμηνεύει την πραγματικότητα με βάση την εγκεφαλική του λειτουργία. Οι τρεις διαφορετικοί τύποι ανθρώπου χρησιμοποιούν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο τον εγκέφαλό τους, για να ερμηνεύσουν τον κόσμο που τους περιβάλλει και τον ίδιο τους τον εαυτό. Έτσι, εύλογα προκύπτουν τρεις διαφορετικές ερμηνείες για τη μία και μοναδική αλήθεια που υπάρχει γύρω μας και μέσα μας. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος αναζήτησε με ποικίλους τρόπους να ερμηνεύσει την αλήθεια του κόσμου που τον περιβάλλει, καθώς και την αλήθεια που αφορά την ίδια την ύπαρξή του. Μείζον ζητούμενο υπήρξε πάντα αν η αλήθεια αυτή ήταν μία ή πολλές. Στην προαιώνια αυτή αναζήτηση, η οποία φτάνει μέχρι τις ημέρες μας, έρχεται σήμερα να δώσει καθαρές απαντήσεις η ανακάλυψη του Μοντέλου των Τριών Ανθρώπινων Τύπων Πασχαλίδη (Tri-Anthropo-Type Paschalidis). Πιο συγκεκριμένα:


Ο Α Τύπος σε ηρεμία μπορεί να βλέπει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι, επειδή εστιάζει στο παρόν, στο τώρα, και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα χωρίς παρεμβολές από το παρελθόν ή το μέλλον. Η άριστη όμως αυτή προσέγγιση των πραγμάτων κλονίζεται όσο αυξάνεται η νευρικότητά του. Γίνεται ανυπόμονος, με μηδενική ανοχή στην πίεση, κάνει απότομες και άγαρμπες κινήσεις. Παύει να σκέφτεται καθαρά και χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν μπορεί πλέον να δει αυτό που βρίσκεται μπροστά του, η κρίση του θολώνει και αρχίζει να έχει ψευδαισθήσεις. Ο πανικός τρέλας τον οδηγεί σε παραλήρημα, σε ψεύτικους κόσμους, μέσα στους οποίους μπορεί να κάνει κακό και στους άλλους και στον εαυτό του. Όταν επανέλθει σε ήρεμη κατάσταση, τα έχει ξεχάσει όλα και χαμογελάει σαν να μην έγινε τίποτα.

Ο Α Τύπος, είναι ο μοναδικός που έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει την αλήθεια, αλλά στην ακρότητά του είναι αυτός ο οποίος απομακρύνεται εντελώς από την πραγματικότητα, ζει στο δικό του κόσμο και αρρωσταίνει.


Ο Β Τύπος αρχικά αντικρίζει στιγμιαία τη συνολική εικόνα της πραγματικότητας, αλλά δεν προλαβαίνει να την απολαύσει, να τη ζήσει, επειδή σε δευτερόλεπτα την τεμαχίζει, τη μετατρέπει σε παζλ και προσπαθεί να αναλύσει κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Αυτό που θέλει είναι να ξορκίσει κάθε ενδεχόμενο κακό και του είναι πιο εύκολο να το κάνει αυτό σπάζοντας την εικόνα σε μικρά κομματάκια. Δε ζει ποτέ στο τώρα, στο παρόν. Ζει στο μέλλον και καθετί το εξετάζει, το ερμηνεύει, το αναλύει και το τακτοποιεί σε κουτάκια, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει όταν τα χρειαστεί στο μέλλον.

Ο Β Τύπος, βλέπει στιγμιαία την αλήθεια, αλλά την επεξεργάζεται και την αναλύει μέσα από το πρίσμα του φόβου, της ανασφάλειας και της ανησυχίας, και καταλήγει στην απομόνωση να φαντάζεται πώς είναι η αληθινή ζωή, χωρίς να τη γεύεται.


Ο Γ Τύπος πριν καν αντικρίσει την πραγματική εικόνα, την έχει ήδη «ζωγραφίσει» με κάθε λεπτομέρεια στο μυαλό του και την έχει ήδη ζήσει εκεί. Όταν λοιπόν βρεθεί μπροστά στην πραγματικότητα, εντοπίζει αμέσως τα σημεία που δεν εκπληρώνουν την προφητεία του και, αυτομάτως, ο εγκέφαλός του κολλά και αγωνίζεται για να τα αλλάξει. Δε λειτουργεί ποτέ αυθόρμητα, επειδή τη δική του πραγματικότητα τη φτιάχνει πάντα προτού καν την αντικρίσει και φυλακίζεται σ’ αυτή χωρίς να μπορεί να σπάσει τα δεσμά του και να απολαύσει. Η μανία που τον καταλαμβάνει να διορθώσει τα λάθη, που μόνο ο ίδιος βλέπει, τον οδηγεί σε ακραία συμπεριφορά, στη μανιοκατάθλιψη, και καταλήγει να κυνηγά τους άλλους αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο Γ Τύπος, μπορεί να βλέπει την αλήθεια, αλλά δεν τη δέχεται ποτέ όπως είναι και αγωνίζεται να τη διορθώσει, για να είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες του.

Πηγή: ΒιβλίοΆνοιγμα Αγάπης-Πορεία ζωής” Αναθεωρημένο Γιώργος Πασχαλίδης, εκδόσεις Λιβάνης.