Μέσα από τη γνώση της ανθρώπινης τυπολογίας μας δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο να μπορέσουμε  να επιλέξουμε το επάγγελμα μας  σύμφωνα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα μας, αλλά και να αποδώσουμε σε οποιοδήποτε επάγγελμα  που από τις εκάστοτε συνθήκες είμαστε αναγκασμένοι να ασκήσουμε.

Ο Α τύπος είναι άνθρωπος της δράσης   και για αυτό του ταιριάζουν επαγγέλματα  που χαρακτηρίζονται από δράση και κίνηση  για να ζει το σώμα του.  Διαφορετικά βουλιάζει μέσα βουλιάζει μέσα στη αδράνεια και  μαραζώνει.

Ο Α από πατέρα δεν καταπιάνεται με δύσκολα θέματα και ψυχοφθόρες καταστάσεις, δεν αντέχει να βασανίζει τη σκέψη του τρέχει μόνο το σώμα του.

Ο Α από μητέρα καταπιάνεται με δύσκολα θέματα,  δεν βασανίζει το σώμα του αλλά βασανίζει τη σκέψη του.                        Ξεκινά να ασχολείται με ένα, σκέπτεται πολλά και  τελικά δεν κάνει κανένα.

Ο Β τύπος καθορίζεται από το άγχος  και την ανασφάλεια του  για το μέλλον και την ζωή του.                                                        Δεν μπορεί να βασανίζεται και δεν αντέχει  τις ψυχοφθόρες καταστάσεις.  Για αυτό το λόγο του ταιριάζουν επαγγέλματα ασφαλή, δηλαδή επαγγέλματα που του εξασφαλίζουν τη σωματική του ακεραιότητα και  την οικονομική σιγουριά, όχι την οικονομική άνεση.

Ο Γ τύπος καταπιάνεται με δύσκολα θέματα  και ιδιαίτερα ψυχοφθόρες καταστάσεις,   επειδή του αρέσει να βασανίζεται              και κεντρίζεται το ενδιαφέρον του. Διαλέγει πάντα τα δύσκολα επαγγέλματα,  αυτά που καταπονούν και την ψυχή και το σώμα προσδοκώντας καταξίωση μέσα από αυτά. Το ανικανοποίητο της φύσης του τον ωθεί να αλλάζει συνεχώς επαγγέλματα και μάλιστα τη στιγμή που η καριέρα του βρίσκεται στο απόγειο της.   Συνεχώς ανοίγει νέους δρόμους, βαδίζει πεισμωμένος            και ποτέ δεν κάθεται να απολαύσει τα οφέλη όσων κέρδισε, επειδή ξεκινά πάλι κάτι καινούργιο.                                                Είναι ο μόνος που καταλήγει να σπουδάζει μέχρι τα 80 του.

Γιώργος Πασχαλίδης

Αποδέσμευση από το Πεπρωμένο- Ανακάλυψη των Τριών Ανθρώπινων Τύπων-2oς τόμος