Αθλητισμός, μοναδικό εργαλείο για την κατάκτηση της κορυφής


Η αρετή βρίσκεται δια μέσου του “ευ αγωνίζεσθαι” στη γυμναστική και στον αθλητισμό.

Με το ρητό αυτό ο Αριστοτέλης έθεσε τον ορισμό της επιστήμης της φυσικής αγωγής λέγοντας ότι εξετάζει το είδος της εκγύμνασης που ταιριάζει σε όλους, αφού αποσκοπεί στη γυμναστική εκπαίδευση όλων και όχι μόνον αυτών με φυσικά χαρίσματα. Κατά τον φιλόσοφο “η γυμναστική δεν πρέπει να περιλαμβάνει ακρότητες που καταστρέφουν την ψυχοπνευματική και σωματική αρμονία”.

Το μοντέλο Tri-anthropo-types Paschalidis στον αθλητισμό αφορά:
– Τον αθλητικό προσανατολισμό
– Την αθλητική ψυχολογία
– Την πρόληψη τραυματισμών των αθλητών
– Την αντιμετώπιση πιεστικών συνθηκών
– Τη γονεϊκή στάση προς τον αθλητή
και πραγματώνεται σε όλες τις βαθμίδες αθλητισμού ανδρών και γυναικών. Ο ερευνητής με την ανακάλυψή του παρέχει “στον αθλητικό κόσμο” την εφαρμογή του ρητού του αρχαίου φιλοσόφου.

Δηλαδή η ενεργής συμμετοχή σε αγωνίσματα δεν μπορεί να περιλαμβάνει τις ακρότητες των τριών τύπων που καταστρέφουν την ψυχοπνευματική και κατ΄ επέκταση τη σωματική αρμονία.

Με άλλα λόγια το μοντέλο Tri-anthropo-types Paschalidis κάνοντας το επιπλέον βήμα μέσω της τυπολογίας αναγνωρίζει στον αθλητή, στον ειδικό αθλητικής ψυχολογίας, στους γονείς του αθλητή και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς:
– την προσωπικότητα
– την εκδήλωση αυτής
– την αντίληψη
– τις συναισθηματικές και βιολογικές λειτουργίες
– και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατροφή.

Περιγράφει τις ατομικές διαφορές που καθορίζονται από τη λειτουργία του εγκεφάλου και τις συνδέει με τη λειτουργία του σώματος.
Διαμορφώνει αθλητικό ήθος, αθλητική νοημοσύνη και αντίληψη, αξιοπρέπεια κα σεβασμό στη διαφορετικότητα της αντίληψης του αθλητή.

Στην Ελλάδα που προ χιλιετιών έλαμψε το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα ο ερευνητής Γιώργος Πασχαλίδης με την ανακάλυψή του αφυπνίζει συνειδήσεις και το “ευ αγωνίζεσθαι” δίνοντας το εγχειρίδιο στον παγκόσμιο αθλητικό κόσμο να απαλλαγεί από τις ακρότητες και να οδηγηθεί στη νίκη.

“Πάπαι, Μαρδόνιε, κοίους επάνδρας ήγαγες μαχησόμενους ημέας, οι ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούνται, αλλά περί αρετής”!
“Αλίμονο, Μαρδόνιε, με ποιούς άνδρες μας έφερες να πολεμήσουμε; Με αυτούς που δεν αγωνίζονται για χρήματα αλλά για την αρετή”!

Το ανωτέρω ρητό ειπώθηκε από τον Πέρση Τριταντέχμη στον Ξέρξη βασιλέα των Περσών όταν αναζητώντας τους Έλληνες μετά τη μάχη των Θερμοπυλών ενημερώθηκε ότι εκείνοι διεξάγουν Ολυμπιακούς Αγώνες με τρόπαιο ένα κλαδί αγριελιάς.

Το μοντέλο Tri-Αnthropo-Τype Paschalidis προσφέρει στον αθλητή την επιπλέον ώθηση να ξεπεράσει τις μέχρι τώρα αντοχές και δυνατότητές του . Να αγωνισθεί με αρετή φτάνοντας στον επιθυμητό στόχο μέσω της διαδρομής εκείνης που θα απολαμβάνει το ταξίδι προς τη νίκη, απελευθερωμένος από την ακρότητα του τύπου του, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό στο αγώνισμά του, αλλάζοντας τη συνταγή στη φιλοσοφία της επιτυχίας.